Gazarow Bibar- ormiańska zakąska z papryki i marchewki

Jeśli lubicie paprykę i marchewkę, tak, jak ja lubię te warzywa, to polecam Wam ten przepis na Gazarow Bibar- ormiańską zakąskę, którą kiedyś wekowali na zimę. Gazar to po ormiańsku marchewka, a Bibar- papryka. Ta zakąska to po prostu mieszanka marchewki z papryką Ja uwielbiam tę potrawkę na ciepło, na zimno, jako dodatek do kaszy czy ziemniaków albo z chlebkiem. Po prostu pycha, spróbujcie koniecznie

Składniki:

– 100 ml oleju
– 200g cebuli ( użyłam czerwonej)
– 500g marchewki
– 250g papryki
– 1 mała ostra papryczka
– 100g przecieru pomidorowego
– 125 ml wody
– pół łyżki soli
– około 40g zieleniny (koperek, pietruszka, kolendra).

Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i paprykę pokroić kostkę. W dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę razem z marchewką, smażyć przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5-7 minut.
Następnie dodać przecier i wodę, wymieszać, dusić przez 7 minut, dodać sól i posiekaną zieleninę, wymieszać i zajadać

Please follow and like us:

6 thoughts on “Gazarow Bibar- ormiańska zakąska z papryki i marchewki”

  1. No i ja wypróbowałam ? i cóż mogę rzec?….. Nie mam słów aby opisać co poczułam na podniebieniu??….. RREWELACJA !!!…. nie mogłam się najeść…. coś pysznego ?????? dziękuję za kolejny przepis??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.