Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.

     Dzisiaj druga, po parówkach w cieście, ulubiona przekąska na przyjęcia, spotkania rodzinne i inne okazje. Obie przekąski są bardzo łatwe do wykonania, a zapewniam, że będą miłym zaskoczeniem dla naszych gości.

Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 10 dkg sera żółtego
  • parówki/kabanosy
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:

Rozwijamy ciasto francuskie.  Rozkładamy na nim w miarę równomiernie parówki/kabanosy (można i to i to :)). Posypujemy tartym serem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie zwijamy roladę dłuższym bokiem (niezbyt ciasno) i kroimy na kawałki szerokości 1 - 1,5 centymetra. (patrz zdjęcia poniżej)
Układamy na blaszce z piekarnika na papierze do pieczenia. Smarujemy mlekiem i zapiekamy w 180 stopniach na termoobiegu ok 15-20 minut.  Najlepiej jednak patrzeć na stopień zarumienienia i wtedy zdecydować o zakończeniu pieczenia (taki jak na zdjęciu powyżej).



Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.


Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.


Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.


Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.


Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.


Komentarze