lekki-majonez-z-kaszy-jaglanej-1

Lekki majonez z kaszy jaglanej

Okres przedświąteczny to dobry moment na przepis na lżejszą wersję majonezu, który przyda się do tradycyjnej świątecznej sałatki jarzynowej. A z czego zrobić taki majonez? Jak nie wiadomo z czego, to wiadomo, że z… kaszy jaglanej ?. Taki majonez z kaszy jaglanej oprócz tego, że jest lżejszy od tradycyjnego, ma też inne zalety. Próbowaliście kiedyś zrobić własny tradycyjny majonez? Bo ja tak szczerze to nie ?. Jak się kiedyś naczytałam, jak to trzeba go „kręcić” w jedną stronę, a to że składniki muszą mieć taką samą temperaturę i inne cuda bajery i mnóstwo powodów, dla których może nie wyjść – a i bez powodu też może się nie udać – to było to zniechęcające. A ten majonez – no po prostu nie może nie wyjść, bo wystarczy dokładnie zmiksować – czy to ręcznym blenderem czy w kielichowym – ugotowaną kaszę i pozostałe składniki. Taki majonez jest też rozwiązaniem dla osób uczulonych na jajka.

Do tego majonezu polecam dodać odrobinę czarnej soli Kala Namak, która nadaje mu charakterystycznego jajecznego posmaku. Jeżeli nie macie takiej soli, lepiej wypróbujcie ⇒ lekki majonez z fasoli, który bez jej dodatku daje spokojnie radę. W przypadku majonezu z kaszy jaglanej sól Kala Namak bardzo fajnie „podkręca” smak.

 

 

Składniki:

na średni słoik (około 320 g majonezu)

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta soli Kala Namak
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 50 ml mleka / napoju ryżowego
  • ok. 50 ml wody (ewentualnie więcej jak ktoś chce rzadszy majonez)
  • opcjonalnie: odrobina kurkumy dla koloru

 

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie dokładnie przelać wrzątkiem i ugotować w ½ szklanki wody na miękko (około 15 minut). Wystudzić.
  2. Kaszę dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Wodę dolewać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

 

Porównanie wartości odżywczej tradycyjnego majonezu i majonezu z kaszy jaglanej:

Produkt Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Tłuszcze nasycone [g] Węglowodany [g] Cukry [g] Błonnik [g]
1 łyżka tradycyjnego majonezu (25 g) 179 0,3 19,8 1,4 0,7 0,7 0
1 łyżka majonezu z kaszy jaglanej (25 g) 30 0,6 1,8 0,1 3,2 0,9 0,1
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Lekki majonez z kaszy jaglanej
Autor:
Opublikowano:

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.