Ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką

Ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką (1)Dziś zapraszam Was na ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką. Idealny w ramach zdrowego deseru lub śniadania. Mój ryżowy a la budyń podałam z suszoną figą, morwą białą i miechunką. Bakalie są pełne smaku i cennych składników dla naszego zdrowia. Suszone figi są bogate w błonnik, potas i żelazo. Morwa m.in. jest bogata w witaminę C i błonnik. A miechunka to wspaniałe źródło cynku, żelaza, fosforu, witaminy C, magnezu i tiaminy. Warto korzystać z dobroczynnych właściwości suszonych owoców i dodawać je do swoich posiłków.

Ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką (2)

Składniki:

*w zależności od producenta płatki mogą być różne (ja dziś mam delikatniejsze i musiałam dosypać ich więcej). Najpierw dodajcie ich troszkę mniej, a w razie potrzeby dosypcie więcej podczas gotowania

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, następnie wsypujemy płatki. Całość gotujemy co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dosładzamy delikatnie syropem z agawy, mieszamy. Ugotowane płatki ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę.

Następnie przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej budyń. Przekładamy do pucharka. Na wierzch wykładamy nasze bakalie (figę warto pokroić) i kilka listków świeżej mięty.

Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz