stycznia 23, 2018

DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM



Czy może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem.
Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni.
Polecam!






PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM


- 300 g mąki pszennej
- 180 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 2 łyżki płaskie mąki żytniej (pytlowej typ 720)
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oliwy
- woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto
- paczka drożdży instant


Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze porcje i z każdej uformuj równe kulki, ułóż na blaszce, natnij nożem i pozostaw do wyrośnięcia przez 15 minut.
W tym czasie nastaw piekarnik na 210 stopni C, wstaw na dno piekarnika miskę z gorącą wodą. 
Wstaw do nagrzanego i naparowanego piekarnika bułeczki, pieczemy w zależności od wielkości od 25 do 35 minut. Bułeczki studzimy na kratce. Nie rozcinamy ich kiedy są gorące. Proces studzenia, przenikania pary przez skórkę jest bardzo ważny w piekarnictwie, ale pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-)

Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę.

Polecam również inne przepisy na chleby i bułki, znajdziesz je TUTAJ



6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI