Żywienie osób starszych

W związku z obchodzonym niedawno Dniem Babci i Dniem Dziadka dziś opowiem Wam, w jaki sposób powinna wyglądać codzienna dieta osób starszych… Zapraszam do zapoznania się z poniższym wpisem.

piramida.jpg

Starzenie się to proces fizjologiczny, który zachodzi w indywidualnym tempie. Zdaniem WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) okres wchodzenia w tzw. wczesną starość rozpoczyna się po 60. roku życia i wpływają na niego czynniki demograficzne, społeczne, ekonomiczne, psychologiczne oraz biologiczne. Kluczową rolę odgrywa tutaj żywienie, dlatego ważne jest, by dieta osób starszych była odpowiednio zbilansowana.

Zalecenia żywieniowe dla seniorów:

  • należy spożywać 4 – 5 posiłków w ciągu dnia – małych objętościowo, lecz o dużej gęstości odżywczej (wartość odżywcza > wartość energetyczna), by uniknąć przejadania się
  • ostatni posiłek powinno się zjeść na 2 -3 godziny przed snem
  • wskazane jest regularne odżywianie się (co 2 – 3 godziny)
  • z powodu większej utraty wody trzeba uzupełniać płyny w postaci soków owocowych, warzywnych oraz niegazowanej wody mineralnej w ilości 1500 – 2000 ml/dobę
  • w związku z gorszym uzębieniem, upośledzonym trawieniem pokarmu oraz zmniejszonym łaknieniem zaleca się spożywanie posiłków łatwostrawnych, rozdrobnionych oraz urozmaiconych pod względem doboru produktów,  smaku i konsystencji
  • podstawę diety powinny stanowić warzywa oraz owoce w proporcji 4:1
  • węglowodany powinno się stosować w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału, tj. pieczywo, makarony z mąki razowej, kaszy gryczanej niepalonej, itp.
  • należy dostarczać białko o wysokiej wartości biologicznej, najlepiej w postaci kefiru, jogurtu, mleka, sera twarogowego, drobiu i ryb morskich
  • cukier i słodycze należy ograniczyć
  • wskazane są tłuszcze roślinne w postaci oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, sojowego, lnianego zamiast tłuszczów nasyconych
  • powinno się unikać potraw i produktów ciężkostrawnych, np. bigosu, grzybów, dań smażonych
  • zaleca się zwiększenie udziału błonnika, antyoksydantów (witaminy C, E, beta-karotenu), witamin z grupy B, a także składników mineralnych (Ca, Fe, Zn, Mg, Cu, K)
  • należy suplementować witaminę D (2000 j.m./dobę)
  • sól kuchenną (chlorek sodu) powinno się ograniczyć do 3 g dodawanych do potraw. Należy stosować przyprawy ziołowe, np. majeranek, tymianek, bazylię, estragon
  • warto prowadzić aktywny tryb życia dostosowany do indywidualnych możliwości
  • z jedzenia powinno się czerpać przyjemność

Przedstawione zalecenia mogą zmieniać się wraz z wiekiem i stanem zdrowia naszych dziadków. Należy jednak pamiętać, że nawyki żywieniowe mają u nich charakter utrwalony i nawet jeśli są nieprawidłowe, ich zmiana może powodować wiele trudności.

LOGO

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~kasia
8 lat temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia.
Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

~Anna
8 lat temu
Reply to  ~kasia

dobre rady

~przepismamy
8 lat temu
Reply to  ~Anna

Dobre rady i smaczne przepisy

~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :)

bardzo cenne rady.
Dodałabym do nich gotowanie na parze.
Tak można gotować warzywa i mięso, które dzięki temu jest nie tylko miękkie ale i soczyste.
🙂

~Obisek
8 lat temu

Dieta i przede wszystkim duża dawka ruchu na świeżym powietrzu.

~ladybonafide
8 lat temu

Odżywianie ma również cel zdrowotny. Joga preferuje pokarmy proste, pożywne, soczyste i uspokajające. Zaleca unikać potraw ciężkostrawnych, nieświeżych, zanieczyszczonych, ostrych i palących.

~mlodakk
8 lat temu

Moja babcia jest mega uparta i je po swojemu czyli bardzo niezdrowo, warzyw nie trawi tylko same słodycze