Orzeźwiający serniczek cytrynowy na zimno

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, wtedy zawsze robię serniczek na zimno. Przepis ten kiedyś wymyśliłam sama, po prostu wymieszałam to co miałam i powstał pyszny sernik na zimno, który często gości na naszym stole. Dodatki do sernika można modyfikować wg gustu. Był już limonkowy, oreo i z frużeliną wiśniową. Tym razem zrobiłam orzeźwiający serniczek cytrynowy

Składniki na małą formę (16cm):
–  250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 250g mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 cytryna
– 100g białej czekolady
Spód tym razem zrobiłam z daktyli zblendowanych z płatkami orkiszowymi:
– 200g daktyli
– 100g orkiszowych płatków błyskawicznych.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut. Następnie zblendować razem z płatkami na jednolitą masę. Dno formy (ze zdejmowanym bokami) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować dno i boki olejem kokosowym. Wyłożyć dno formy masą daktylową, wyrównać i odstawić do lodówki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach, następnie wycisnąć sok z cytryny. Podzielić startą skórkę na dwie części (jedną część odłożyć do dekoracji ). Twaróg zblendować z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem i połową skorki z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, udekorować pozostałą skórką i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem schłodzony sernik uwolnić z tortownicy, przejeżdżając ostrym nożem między sernikiem a formą. Smacznego

Please follow and like us:

3 thoughts on “Orzeźwiający serniczek cytrynowy na zimno”

  1. Pan Robert udostępnił mi swoje zdjęcie i napisał tak: „I kolejny Pani przepis. ? Pycha ? Dziękujemy ?”
    Ja również dziękuję za wypróbowanie przepisu i bardzo się cieszę, że serniczek smakował 🙂

  2. Witam, często w swoich przepisach piszesz: „250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)”. W sklepach jest wiele różnorakich twarogów, ale każdy jest inny. Czy mogłabyś podać jakiego konkretnie używasz twarogu? Czy kupujesz już zmielony? Jaki jest Twój ulubiony? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Emilia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.