Uwielbiam racuchy, ale staram się „odchudzać” podstawowe i robić bardziej dietetyczne wersje podstawowych przepisów. Tym razem zrobiłam oszukane racuchy bananowo-cynamonowe- całkiem pyszne połączenie z mąką kukurydzianą
Składniki na 6 dużych racuchów:
– 250g serka bieluch
– 1 duży dojrzały banan (140g)
– 100g mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
Serek wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, syrop, cynamon i pokrojonego w cienkie plasterki banana- wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, by pozbyć się grudek. Smażyć na średnim ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego🙂
A Czym mogła bym zastąpić syrop klonowy?
Nie lubię syropu
Syrop klonowy można zastąpić ulubionym słodzidłem, np. miodem, cukrem trzcinowym, ksylitolem, cukrem kokosowym, a nawet zwykłym cukrem.