Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Oesu, ale się porobiło. Wszystko zaczęło się od imprezy, na której podałam tę sałatkę. A zaraz po niej, parę dni później i dziś pytania: „a masz ją na blogu?”, „a będzie?”, „daj przepis”. Często gotuję tu i tam, ale pierwszy raz mam taką sytuację, że mnie prześladują jednocześnie trzy osoby. Macie więc, na zdrowie. 



Składniki:
100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio)
3 średnie buraki
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów)
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz  

Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed podaniem dodajemy pestki dyni.

Podobne przepisy:
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą
Sałatka z burakiem i roszponką
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą

6 komentarzy

Misiaruda 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

Pieczone buraki są naprawdę niezwykłe. Zupełnie tracą ten ziemisty posmak! Na pewno wypróbuję tę sałatkę 🙂

Odpowiedz
Magdalena 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

Wygląda przepysznie i musi być prawdziwą bombą witaminową! 🙂

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:28 pm

To prawda, pieczenie bardzo im służy. Wypróbuj koniecznie :).

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:28 pm

Dziękuję. Jest :).

Odpowiedz
asia 5 lutego, 2021 - 11:21 pm

sok z calej czy polowy cytryny?

Odpowiedz
Kardamonowy 6 lutego, 2021 - 6:19 pm

Ja dałam z całej, ale nie była jakaś duża. Na początek daj pół, jak będziesz potrzeba, dodasz więcej :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności