na słono21.02.201715473
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Smacznego
czytaj przepis

dsc_0695

Dom, w którym piecze się chleb, pachnie inaczej. To dom, w którym stół gromadzi wokół siebie bliskie sobie osoby. I jeśli nawet ktoś, kto siada do stołu, nie jest głodny, nie ma siły – skosztuje, skubnie świeżego chleba! I jeśli nawet to tylko chleb jest tym jedynym poczęstunkiem na stole, choć skromny, jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej “piętce”?

Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami. Siadamy już do stołu. Owinięci w szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo.

dsc_0700

dsc_0702 dsc_0703 dsc_0706

Składniki:

na 12h przed pieczeniem

1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj)

150ml wody

150g mąki żytniej typ 720

po 12h dodajemy

400g mąki żytniej typ 720

200ml ciepłej wody

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suchych drożdży

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki ziaren słonecznika

wierzch

siemię lniane i pestki dyni

Wykonanie

  1. Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut.
  2. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto powinno rosnąć przez ok. 4-5h.
  4. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni.
  5. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją  termoobiegu.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
serniki
“Serniki słodkie i wytrawne” jako świąteczny upominek
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.3
Komentarze

3 responses to “Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem”

  1. Aga says:

    domowy chleb ma w sobie coś niezwykłego i magicznego 🙂

  2. mlodakk says:

    Ja ostatnio jadam chleb żytni z tym, że na zakwasie domowym bez drodzy niestety mój organizm już ich nie lubie. Ale taki domowy świeży chlebek jest pyszny

  3. Agnes Mendes says:

    Domowy chlebek to nie tylko zdrowie ale i szczęście w domu Pieknie ci się udal i mysle ze z takimi dodatkami smakuje cudownie POZDRAWIAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.