Gofry

Gofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być:) Uwielbiamy gofry!
Kilku miesięcy postanowiliśmy, że kupimy gofrownicę. Przetestowałyśmy z mamą kilka przepisów jednak, aby w końcu trafić na ten najlepszy!
Gofry są puszyste i chrupiące. Polecam!

gofry  Czas wykonania: 30 min (+20 min oczekiwania)
  Ilość porcji: 8 sztuk

Składniki:

250 g mąki pszennej
¼ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła (100 g)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać letnie masło, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.

Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji (7 – 8 minut).  Po upieczeniu gofry odstawić na kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące.

Krok po kroku:

1. Roztopić masło

1. Roztopić masło

2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym

2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym

3. Dodać mleko, wodę i mąkę

3. Dodać masło, wodę i mąkę

4. Ubić białka

4. Ubić białka

5. Delikatnie połączyć białka z ciastem

5. Delikatnie połączyć białka z ciastem

6. Wysmarować gofrownicę

6. Wysmarować gofrownicę

7. Wylać ciasto na rogrzaną gofrownicę

7. Wylać ciasto na rozgrzaną gofrownicę

8. Odstawić gofry na kratkę, aby były chrupiące

8. Odstawić gofry na kratkę, aby były chrupiące

Pobierz wersję do druku:                                           

289 Gofry KuchniaWeDwoje.pl 2

2 Comments on “Gofry
  1. Super przepis tylko mam pytanie: w przepisie jest żeby dodać cukier puder ale nie ma go w składnikach ? Czy nie chodziło o cukier waniliowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *