Domowa chińszczyzna z kurczakiem i makaronem

Ekspresowe danie dla zabieganych i wielbicieli chińszczyzny, pachnące imbirem, pełne pysznych warzyw i soczystego kurczaka.




2 piersi z kurczaka
200 g chińskiego makaronu
450 g mieszanki chińskich mrożonych warzyw
1/2 szkl mrożonego groszku
1 czerwona papryka
1 i 1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki chii
4 łyżki oleju
1 czerwona cebula
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 ząbki czosnku
pieprz i sól




  •    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienkie paseczki. Olej rozgrzać w woku i smażyć na nim kurczaka, paprykę i cebulę pokroić w paseczki i dorzucić do woka kiedy kurczak będzie już podsmażony. Następnie do woka dodać mrożone warzywa i przyprawy, smażyć przez ok 10 min pod przykryciem. Dodać 500 ml wody i wrzucić makaron, wszystko razem wymieszać, wyłączyć ogień i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać wody. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne