PASZTECIKI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 żółtka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej (tak aby było miękkie)
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. 
Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce by powstał rozczyn.
Przelać rozczyn do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól.
Dodawać żółtka.
Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie.
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto.
Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę.

Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki.
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, lekko pokroić nożem.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut.
Dodać kapustę, przyprawy.Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę.
Wlać bulion i zagotować.Przykryć i gotować przez około 10 minut.
Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje.
Na końcu dodać oliwę. 
Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. 
Ciasto rozwałkować, pociąć w długie paski i nadziewać paszteciki.
Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami.
Piec w temperaturze ok 180 stopni C przez 30 minut.

Komentarze

Popularne posty