Pierniki na sztucznym miodzie
Boże Narodzenie Ciasteczka

Pierniki na sztucznym miodzie

Pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki. Dzięki dodatku miodu sztucznego po wypieczeniu są miękkie, z czasem jednak kruszeją. Można je przygotować parę dni przed świętami, lub też 3 tygodnie przed, będą tak samo dobre.

 

Składniki i przepis na pierniki na sztucznym miodzie:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag sztucznego miodu
  • 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 3 duże jajka
  • 1.5 opakowania przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać mąki. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na dowolną grubość, u mnie około 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak przygotowac lukier pokazuje w tym przepisie.

 

Pierniki na sztucznym miodzie Pierniki na sztucznym miodzie

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *