Pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki. Dzięki dodatku miodu sztucznego po wypieczeniu są miękkie, z czasem jednak kruszeją. Można je przygotować parę dni przed świętami, lub też 3 tygodnie przed, będą tak samo dobre.
Składniki i przepis na pierniki na sztucznym miodzie:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag sztucznego miodu
- 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
- 3 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g masła
- 3 duże jajka
- 1.5 opakowania przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać mąki. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na dowolną grubość, u mnie około 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak przygotowac lukier pokazuje w tym przepisie.