Domowe pesto z natki pietruszki

     Kolejny przepis na niezwykle łatwy do wykonania obiad.

     Oryginalne pesto robione jest z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Jest bardzo smaczne ale zrobienie go jest kosztowne, a składniki czasem trudno dostępne. Na naszym polskim gruncie proponuję wypróbować taka oto wersję pesto zrobioną ze składników łatwo dostępnych.
     Wczoraj, gdy zrobiłam to danie stwierdziłam, że takie pesto nawet lepiej smakuje niż oryginalne.

Domowe pesto z natki pietruszki
Składniki:
  • pęczek natki pietruszki (może być mrożona)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania masy lekko grudkowatej. W razie potrzeby (jeśli składniki nie będą się chciały połączyć) dolewamy oliwy.

Propozycja podania:

Gotujemy spaghetti razowe. W tym czasie przekładamy do rondelka nasze pesto. Dolewamy do niego pół szklanki wody (może być ciepła) i łyżkę serka mascarpone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Uzyskanym w ten sposób sosem polewamy nasze spaghetti. Mniam :)
Całość możemy posypać parmezanem.

Domowe pesto z natki pietruszki




Domowe pesto z natki pietruszki




Komentarze