Skrzydełka w kefirowym cieście curry

Chrupiące pikantne skrzydełka, które możemy podać nie tylko na kolacje, ale również na spotkanie z przyjaciółmi. Mają mnóstwo panierki, która w tym przypadku nadaje charakter tej potrawie.



1 kg skrzydełek
500 ml kefiru
2 łyżki ostrej pasty curry
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
10 łyżek mąki
sól
1 litr wody

Olej do smażenia

Skrzydełka umyć. Do litra zimnej wody nasypać 1 dużą łyżkę soli i zalać ta wodą skrzydełka, odstawić na 2-3 godziny. Do miski wlać kefir, dodać do tego jajko, pastę curry, sól, pieprz i 5 łyżek mąki-dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawić ciasto aby odpoczęło. Skrzydełka osuszyć na ręczniku papierowym. Olej rozgrzać. Skrzydełka maczać w cieście, a następnie obtaczać w pozostałej mące. smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Olej nie powinien być za gorący ponieważ skrzydełka z wierzchu będą spieczone, a w środku przy kości surowe. Usmażone skrzydełka osączać na ręczniku papierowym. Podawać gorące z ulubionym sosem. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne