Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano

Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano

Bardzo aromatyczny chleb pszenny na zakwasie z dodatkami smakowymi w postaci sera cheddar, wędzonej papryki i oregano.
Pomysł zaczerpnąłem z facebookowej grupy Piekarnicza Brać, autorem kompozycji smakowej jest Piotr Lesnianski.

Chleb robiłem wg przepisu na chleb Tartine. Podstawowy przepis możecie znaleźć na moim blogu tutaj.

Dodatki smakowe:

100 g startego na tarce sera cheddar lub innego twardego sera dojrzewającego
5 g sproszkowanej papryki wędzonej (łagodnej)
2 g suszonego oregano

Różnice w stosunku do podstawowego przepisu:


  • oregano dodajemy podczas wstępnego mieszania mąki z wodą i zakwasem (przed autolizą)
  • autoliza 1 godzina, po autolizie dodajemy sól tak jak w przepisie podstawowym
  • po 30 minutach zamiast pierwszego składania ciasta (strech and fold) wykładamy ciasto na obsypany delikatnie mąką stół, formujemy ciasto w prostokąt, posypujemy równomiernie serem wymieszanym z papryka i zwijamy jak roladę, następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski
  • dalej postępujemy identycznie jak w przepisie podstawowym na chleb Tartine


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty