Tarta z cukinią i kozim serem

Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– 1 średnia cukinia
– 2 małe jogurty naturalne ok. 350 g
– 150 -200 g  twardego sera koziego
– 1 mała papryka czerwona
– 1-2 ząbki czosnku
– 3 duże jajka
– sól i pieprz i suszony tymianek (lub kilka gałązek świeżego)

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.
Cukinię i paprykęumyć. Cukinię pokroić w plasterki (2-3 mm grubości). Dusić na rozgrzanym oleju wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Ostudzić. W misce wymieszaj jajka, oraz ser kozi pokrojony w drobną kostkę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj świeży posiekany tymianek lub płaską łyżeczkę suszonego. Wszystko wymieszaj.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Na wierzch podsmażony farsz ( cukinia oraz pokrojona w kostkę papryka). Całość zalewamy masą jogurtowo-serowo-jajeczną.

Piecz przez 25-35 minut  w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni.  Wyciągnij z piekarnika ostudź. Podawaj na zimno lub gorąco. Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email