sobota, 30 grudnia 2017

Makowiec

Ciasto

Składniki:

1/2 kostki margaryny
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem,  następnie dodać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.

Masa makowa:

1/2 kg maku ( zmielić )
1 szklanka cukru
3 jajka
150 gram margaryny ( rozpuścić i ostudzić )
1 cukier wanilinowy
1/2 olejku migdałowego

Mak należy sparzyć i odcedzić.
Po sparzeniu  mielić dwa razy.
Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną margarynę, cukier, jajka i  pozostałe składniki. 
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. 
Wierzch posypać kruszonką. 

Kruszonka: 

1/2 kostki margaryny
1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 żółtko

Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz