Ciasto
Składniki:
1/2 kostki margaryny4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem, następnie dodać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Masa makowa:
1/2 kg maku ( zmielić )1 szklanka cukru
3 jajka
150 gram margaryny ( rozpuścić i ostudzić )
1 cukier wanilinowy
1/2 olejku migdałowego
Mak należy sparzyć i odcedzić.
Po sparzeniu mielić dwa razy.
Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną margarynę, cukier, jajka i pozostałe składniki.
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Wierzch posypać kruszonką.
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz