Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności.
Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy.
Czas wykonania: 2 h 30 min (w tym 1 h oczekiwania)
Ilość porcji: 25 kawałków (forma 30 cm x 40 cm)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczeniaBudyń:
3 szklanki mleka (750 ml)
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:
1 ½ kostki masło (150 g)
1 puszka masy kajmakowej
100 sztuk herbatników (450 - 500 g)
1 kieliszek spirytusu / wódki (opcjonalnie)
20 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Budyń:
Zagotować 500 ml (2 szklanki) mleka z cukrami (białym + waniliowym). W 1 szklance mleka wymieszać mąki oraz żółtka, tak aby nie było żadnych grudek. Gdy mleko będzie się gotować wlać delikatnie budyń i cały czas mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Budyń gotować przez 5 minut. Wystudzić.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pianą za pomocą łyżki.
Biszkopt przelać do formy ( forma 30 cm x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić i skropić wodą.
Masa:
Gdy budyń będzie już zimny przygotować masę. Utrzeć masło (o temperaturze pokojowej), następnie dodać po łyżce budyniu. Na koniec dodać masę kajmakową i alkohol.
Masę podzielić na 5 równych części. Pierwszą z nich posmarować biszkopt. Na masę ułożyć warstwę herbatników i wysmarować kolejną warstwą masy. Czynność powtórzyć 4 razy, a ostatnią warstwę masy posypać startą czekoladą.
Odstawić do lodówki na noc.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: