czwartek, 28 grudnia 2017

ROLOWANY PIECZONY BOCZEK

   Najlepsze są wędliny,które przygotujemy sobie sami w domowym zaciszu. Zero chemii,konserwantów -wystarczy zakupić tylko mięsko,dodać ulubione przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia.
   Boczek rolowany to kolejna moja propozycja - pyszna,aromatyczna wędlina,mniam - uwielbiam.


Składniki:
  • 1,80 kg surowego boczku bez skóry
  • mała główka czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • papryka słodka bądź ostra
  • olej
Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,połączyć razem z solą - wymieszać.
Musztardy ze sobą połączyć.
Suchy boczek nasmarować z jednej strony roztartym czosnkiem,połową musztardy,posypać papryką oraz 1 łyżką majeranku.Drugą stronę traktujemy tak samo.Polewamy niewielką ilością oleju , wkładamy do jakiegoś naczynia,odstawiamy na 24h do lodówki.
Po odpowiednim czasie wyciągamy boczek i zwijamy ciasno w roladę,obwiązujemy szpagatem bądź inną mocną nitką.
Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Zwinięty boczek wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy ok 1,5 godz.
Upieczony boczek zostawiamy w rękawie do pieczenia,aż wystygnie,następnie wkładamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz