czwartek, 28 grudnia 2017

Kurczak faszerowany


Hej!
Ten wpis postanowiłam przeznaczyć na domową wędlinę.
Kurczaka jemy dość często pod różnymi postaciami,
ale nadziewanego tylko od czasu do czasu. Dlaczego? No nie będę czarować, 
jest pracochłonny. Szczególnie w pierwszej fazie jego obróbki. 
Ale efekt końcowy jest niesamowicie smaczny.

Potrzebujemy:

  • 1 dużego kurczaka
  • 3 ćwiartki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka


Kurczaka i ćwiartki myjemy i ostrożnie wycinamy kości. Robimy to uważnie
by nie przeciąć skóry kurczaka (kości wykorzystujemy do gotowania bigosu).
Następnie doprawiamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Potem drobnymi kawałkami mięsa nadziewamy kurczaka i zszywamy.
Kurczaka układamy na blaszce, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz