Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie śniadanie. Waniliowa chałka z pomarańczą we francuskim stylu. Mi takie śniadanie kojarzy się od razu z dzieciństwem. Podobnie kromeczki przygotowywała mi moja babcia. Miłe i smaczne wspomnienia 😉 Teraz ja przygotowuję takie śniadania mojej rodzinie i sobie. Polecam i Wam. Prosto i naprawdę smacznie.
Składniki:
- 1 mała chałka
- 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Skworcu*
- 1 jajko klasy L
- 2 łyżki mleka
- 1 pełna łyżka masła
- plaster pomarańczy
- cukier puder do oprószenia
*polecam! świeże i aromatyczne przyprawy Skworcu
Przygotowanie:
Chałkę kroimy na grubsze kromeczki. W miseczce mieszamy widelcem jajko, mleko i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromeczki maczamy w naszej masie z obu stron (najlepiej dwukrotnie). Następnie smażymy na mniejszym ogniu z obu stron.
Tak przygotowane waniliowe kromeczki chałki podajemy oprószone cukrem pudrem z plastrem pomarańczy – ja kroję go na 4 części.
Smacznego
Wygląda przepysznie!
Dziękuje i polecam 🙂