Tort jogurtowy z ananasem

Tort jogurtowy z ananasem to delikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Rozpływa się w ustach 🙂

  Czas wykonania:
  Ilość porcji:

Składniki:

Kruche ciasto:
130 g mąki (1 szklanka)
40 g cukru (2,5 łyżki)
2 łyżki zmielonych migdałów (20 g)
1 żółtko
80 g masła / margaryny

Dodatkowo:
2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego)

Biszkopt:
3 jajka
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
5 łyżek cukru (chyba 80 g)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
500 ml jogurtu
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1 puszka ananasów

Dekoracja:
200 ml śmietany 30 – 36 %
usztywniacz do śmietany
1 łyżka cukru pudru
50 g czekolady
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki).

Biszkopt:

Białka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do masy przesiać obie mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki.

Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 28 cm) i piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 warstwy.

Masa jogurtowa:

Ananasy odsączyć, pokroić na małe kawałeczki (1 krążek odłożyć do dekoracji).

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej, do całkowitego rozpuszczenia i wystudzić.

Jogurt utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie małym strumieniem wlać wystudzoną, płynną żelatynę cały czas miksując. Masę jogurtową wstawić do lodówki.

Kruche ciasto:

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować okrąg o średnicy 28 cm i przełożyć do formy w której pieczony był biszkopt. Piec 15 minut w 200 stopniach. Ciasto wystudzić.

Masa jogurtowa:

Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę.

Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny.

Dekoracja:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z usztywniaczem i cukrem pudrem. Udekorować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, zanurzyć w niej kawałki ananasów. Kawałki ananasów oraz ażurowe dekoracje ułożyć na torcie, tworząc dowolną kompozycję.

Ciasto odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ tort najlepiej smakuje na drugi dzień.

Krok po kroku:

 

A jakie Wy torty najbardziej lubicie? Macie jakieś swoje popisowe przepisy? Może macie ochotę się podzielić swoim przepisem z innymi czytelnikami? 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *