grudnia 20, 2017

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA!



KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA!

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują. 
Są bardzo proste do zrobienia!





Ciasto:

- 250 g mąki pszennej 
- 120 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko -
 1 łyżka zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni C. 
Studzimy.

Upieczone babeczki smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Gotujemy budyń śmietankowy (standardowy na 500ml mleka ), dodając do niego 3 łyżki masła i 1 jajko. Wszytko mieszamy trzepaczką. 
Ja robię to tak: 350 ml mleka, 2 łyżki cukru i masło, zagotowuje w rondelku. W kubeczku mieszam 150 ml mleka z proszkiem budyniowym i jajkiem.  Rondelek ściągam z ognia dodaję zawartość kubeczka i szybko, cały czas mieszam. Zagotowuję ponownie i gotowe!


Gorącym kremem napełniamy babeczki, polewamy albo polewą czekoladową albo roztopioną gorzką czekoladą. 
Pistacje siekamy i podprażamy na suchej patelni. 
Posypujemy babeczki pistacjami i suszoną żurawiną.
 I gotowe! 






1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI