Śledzie w śmietanie


Przepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby.  Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole.

Składniki:
5 filetów śledziowych
duża cebula
sok z cytryny
jabłko
1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz

  • Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny.
  • Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę.
  • Śmietanę wymieszać z majonezem, jabłkiem i cebulą, doprawić pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne