Miękkie pierniczki na syropie z agawy

Miękkie pierniczki na syropie z agawy (2)Miękkie pierniczki na syropie z agawy (1)

Święta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny 😉

Miękkie pierniczki na syropie z agawy (3) 

biogo_logo

Składniki: (na 2 blaszki pierniczków)

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 ml syropu z agawy ciemnego* do nabycia w Biogo
  • 1 jajko klasy L
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody

*lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy, wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Masa powinna być miękka, plastyczna.

Stolnicę posypujemy delikatnie mąką (ja tego nie robię, bo wałkuję na silikonowej macie). Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu.

Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy.

Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie (grzanie dół). Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

Uwaga: czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać.

Miękkie pierniczki na syropie z agawy (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz