Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu

Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu (1)

Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu (3)

Dziś zapraszam Was na szybkie paszteciki do czerwonego barszczu. Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda. Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie B1, B2 i E), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasztet zawiera 108 g surowców mięsnych na 100g produktu.

Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam.

Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu (2)

Składniki: (na 7-8 sztuk)

  • 1 pasztet z perliczką Duda
  • około 62 g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 jajko M
  • świeżo zielony kolorowy pieprz
  • 1 płat ciasta francuskiego XXL

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy ręką do połączenia składników.

Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu (4)

Paszteciki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia około 20 minut.

Podajemy z domowym dobrze doprawionym czerwonym barszczem lub w towarzystwie ulubionych sosów, czy ketchupu.

Smacznego

 

#Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz