Gulasz z serduszek "po węgiersku"

Mój pomysł na gulasz z serduszek inspirowany mięsnym gulaszem węgierskim. Danie jest pikantne i rozgrzewające, a dzięki temu jak jest przygotowane zasmakuje nawet tym, którzy za podrobami nie przepadają.



1 kg serduszek z kurczaka
1 duża marchewka
200 g pieczarek
1 czerwona cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżka vegety
2 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego
sól i pieprz



     Serduszka umyć, oczyścić i zalać wodą tak by je zakrywała. Doda vegetę i gotować w szybkowarze ok 30 min.
Pieczarki, cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. (w plasterki/półplasterki).Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażać warzywa i grzyby, aż się zrumienią.Na pozostałym oleju przesmażyć papryki w proszku, aż zyskają głęboką brązowo-brunatną barwę.
    Podsmażone warzywa i grzyby dodać do ugotowanych serduszek, następnie, dodać paprykę z patelni i koncentrat pomidorowy. Doprawić i dusić jeszcze ok 10 minut aż sos zgęstnieje. (sosu nie zagęszczamy mąką, jest wystarczająco gęsty). Podajemy z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne