Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

4.4/5 (35 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 25 min pieczenia

Zawijany makowiec

Opis przepisu

Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami.

Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Postaram się przygotować jeszcze przed świętami osobny filmik z wykonaniem takiej masy.

Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drozdzy swiezych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 50 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • podrośnięty rozczyn drożdżowy
  • 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z ok. 1/2 mniejszej cytryny

Dodatkowo:

  • 800 g masy makowej kupczej lub domowej
  • skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu
Wyślij emailem

Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym - przepis krok po kroku


Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia.

Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce. Ja mam keksówkę o długości 35 cm i piekłam jednego makowca. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło.

Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem. Smacznego!


Zawijany makowiec

Zawijany makowiec

Zawijany makowiec

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 35

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wioletta Pukacka-Wójcik
Wioletta Pukacka-Wójcik
6 lat temu

u mnie wyszedł zakalec a ciasto było przepiękne

Agnessa
Agnessa
6 lat temu

To był mój pierwszy makowiec a , że pieczenie ciast nie specjalnie mi wychodzi to było to wielkie wyzwanie. Jednak ciasto wyszło super! Troszkę popękało z boku, ale to raczej wina zbyt mokrej masy makowej. Ogólnie przepis rewelacyjny i nie skomplikowany 😉

Danuta Szczubiał
Danuta Szczubiał
6 lat temu

Czy do ciasta wystarczy 1 jajko ( oczywiście poza 2 do posmarowania zawiniętej strucli ) We wszystkich przepisach na ciasto drożdżowe jest więcej żółtek. Pierwszy raz będę piekła makowca ,stąd moje obawy. Czy do kupnej masy makowej można dodać ubite białko, ponoć masa makowa będzie bardziej lepsza.

marlena
marlena
6 lat temu

piękny i na pewno pyszny!

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  marlena

Dziękuję! 🙂 Nieskromnie przyznam, że naprawdę był pyszny 🙂

gin
gin
6 lat temu

Wygląda naprawdę wspaniale 🙂

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  gin

Dziękuję! 🙂