Babka na oleju

Szybka w przygotowaniu, puszysta babka na oleju z lukrem i posypką czekoladową. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty

Wymiary formy: 26x11cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody
  • odrobina ulubionego aromatu
dodatkowo:
  • posypka czekoladowa



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrami na wysokich obrotach miksera, aż powstanie puszysta masa. Następnie do masy powoli wlewamy olej, aromat i wszystko dalej ubijamy. Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki (mąki i proszek do pieczenia) oraz delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. 



W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier wsypujemy do garnuszka. Wlewamy do niego odrobinę aromatu i po łyżce wody. Wszystko mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy posypką czekoladową. Babkę pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna babka :) Lubie ciasta na oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka pyszna w 5minut została cała zjedzona

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać do ciasta no suszone owoce bądź orzechy albo mieszankę keksową?Nie zmieni to struktury po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń