Surówka z pora z jajkiem

Prosta i smaczna surówka z pora z jajem na twardo, którą polecam nie tylko do obiadu, ale również jako sałatkę np. do kolacji.



2 małe lub 1 duży por
3 jaja
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz



    Pory obrać z wierzchnich liści i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie przekroić je wzdłuż i pokroić w cienkie paseczki. Zagotować wodę i zalać pory wrzątkiem, pozostawić w wodzie na 30 sekund a potem odcedzić i ostudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, dodać do miseczki z porami.Do pora i jajka dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Smacznego!
p.s.do surówki można również dodać niewielką ilość kukurydzy konserwowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne