Królik w sosie kurkowym

   

 Uwielbiam królika w sosie śmietanowym, bardzo lubię też kurki, dlatego postanowiłam połączyć te pyszności w jedno danie. Wyszło naprawdę pysznie, delikatnie i ze smakiem. Polecam ugościć znajomych bądź rodzinę takim obiadkiem- będą zachwyceni.




1 tusza z królika (ok. 2 kg)
300 g kurek
200 g śmietany 30%
1 pęczek natki pietruszki
1,5 l bulionu
4 łyżki masła
1 duża cebula
sól
pieprz
2 łyżki mąki


    Królika umyć i podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Następnie rozgrzać na w garnku z grubym dnem 3 łyżki masła i obsmażać królika na złoto porcjami. obsmażone kawałki królika przekładać do drugiego garnka.
   Na patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać kurki i smażyć jeszcze ok. 10 minut. Następnie przełożyć kurki z cebulą do garnka z królikiem. Wszystko zalać bulionem i dusić ok 1godzinę na małym ogniu.
    Kiedy mięso będzie już miękkie wyjąć je z garnka, a do sosu dodać śmietanę i zagotować sos. Następnie sos zagęścić mąką. i ponownie zagotować, dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki.Mięso podawać polane sosem z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. U mnie też królik gości od czasu do czasu, tylko ja lubię, więc nie za często :) Twój wygląda super, tak jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, naprawdę warto spróbować...

    OdpowiedzUsuń

Popularne