2,8K
Jeżeli kiedykolwiek zorganizowano by konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu najlepsze! Ciasteczka z masłem orzechowym najlepiej pasują do szklanki zimnego mleka. Nie znam nikogo, kto potrafiłby się im oprzeć. Tak więc mam nadzieję, że już wiecie, jakie ciasteczka zostawić Mikołajowi na talerzyku? 😉
SKŁADNIKI
- 150 g masła orzechowego 100%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Masę wstaw następnie na 1 h do lodówki.
- Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego (po ok. 30 g każda) i rozpłaszcz je delikatnie dłonią. Ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (maksymalnie 12 ciastek na dużej blaszce).
- Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 15-20 minut na złotobrązowo. Zdejmij z blaszki po całkowitym wystudzeniu. Do ciastek z masłem orzechowym obowiązkowo podaj szklankę zimnego mleka.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
6 komentarzy
jak z masłem orzechowym, to biorę! 😉
Haha, to masz tak jak ja 😀
Jak myślisz na jaką mąkę można by było zamienić, aby były bezglutenowe? 🙁
Spokojnie można użyć ryżowej, jednak ciastka będą bardziej kruche. Dobrze sprawdza się też kasztanowa (nada im orzechowego smaku) albo z niepalonej kaszy gryczanej.
Mam wrażenie, że w tym przepisie powinno być jednak jeszcze jajko 🙂
na innych stronach widzę tego typu ciasteczka jednak z jajkiem. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale ciastka nawet po zastygnięciu bardzo się sypią. No i też jeżeli chodzi o czas pieczenia to skróciłabym do 10, max 15min.
Jajka celowo nie dodałem. Ciastka mają przypominać shortbread z dodatkiem masła orzechowego i być bardzo kruche. Oczywiście jeżeli ktoś woli ciastko o bardziej „stałej strukturze” to można się pokusić o jajko i trochę więcej mąki. Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika. Z termoobiegiem potrafią się upiec już w 10 minut, a przy grzaniu góra-dół, jak u mnie, trwało to niecałe 20 minut. Przy takich małych wypiekach zawsze trzeba przetestować swój piekarnik. Mój akurat długo piecze. 😉