12/01/2017

Migdałowe gwiazdki

"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu. Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka, dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka, które są bardzo łatwe do przygotowania, dlatego z powodzeniem można je przygotować spędzając wspólnie czas (mój synek poległ na 3 gwiazdce...ale to facet więc wybaczam mu brak cierpliwości). Są pyszne i aromatyczne. I co najważniejsze podczas ich pieczenia w domu unosi się zapach świąt. Przechowuję je w szczelnie zamkniętych pudełkach...jak się uda przetrwają do świąt.

Składniki:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag zmielonych migdałów (można kupić gotowe, lub zmielić płatki migdałowe)
  • 10 dag masła
  • 6 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
do smarowania:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • żurawina
  • cukier trzcinowy do posypania
Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy masło, cukier, jajko i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy gwiazdki. Przyklejamy płatki migdałowe, żurawinę, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 10-12 minut.

Ilość porcji: ok. 40-45 gwiazdek
Czas przygotowania: ok. 1 h plus schładzanie i pieczenie
Koszt przygotowania:  ok. 15 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger