Ananasówka z cytryną

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 1-1,5 l

Składniki:

1 ananas (około 2 kg)
2 cytryny
150 g cukru (2/3 szklanki)
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l)

Przygotowanie:

Do wykonania tej nalewki użyłem dużego (2 kilogramowego) dojrzałego ananasa.

Ananasa należy obrać i pokroić w niewielkie kawałki (2-3 cm). Cytrynę także należy obrać ze skórki pozbywając się możliwie największej ilości białych części i pokroić w plasterki.  Owoce przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać. Gdy ananas puści sok, a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą, spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie.  Po 2 tygodniach ananasa odcedzić, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Owoce koniecznie wykorzystać do zrobienia ciasta.

Link do przepisu żony jak przygotować ciasto: http://kuchniawedwoje.pl/pijok/

Ananasówkę można odstawić na kilka dni, a później zlać ostrożnie do butelek za pomocą wężyka, aby pozbyć się osadu.

Nalewkę odstawić na minimum 2 miesiące.

Krok po kroku:

1. Obrać ananasa

2. Pokroić ananasa w plastry

3. Pokroić ananasa w kostkę

4. Obrać 2 cytryny ze skórki

5. Pokroić cytryny w plastry

6. Do ananasa i cytryn wsypać 150 g cukru, zakręcić i odstawić na 2-3 dni

7. Wymieszać wodę ze spirytusem

8. Owoce zalać alkoholem

9. Słoik szczelnie zakręcić, oznakować i odstawić na 2 tygodnie

10. Odcedzić owoce

11. Wycisnąć z owoców alkohol

12. Filtracja przez gazę

13. Ponowna filtracja za pomocą wężyka

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *