Udka pieczone tradycyjnie + rady co z tłuszczem

Obiad
21.11.2017 0:16
Udka pieczone tradycyjnie + rady co z tłuszczem

A podaję proporcje na przyjęcie dla 15-20 osób (2 brytfanny udek), bo tyle zazwyczaj nastawiam 🙂 nawet jak nie mam gości – mamy jedzenia na 2 dni. Bo najgorsze, co można to wylać – jest sporo możliwości wykorzystania i ja lubię z nich korzystać, szczególnie z “bulionetki, którą potem dodaję jako aromatyzującą bazę do innych dań. PRZEPIS NA TRADYCYJNE UDKA PIECZONE Składniki: 15 udek z kurczaka 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka 2 kostki masła 82% tłuszczu sól Na wierzchu – na udka i pomiędzy nie – układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Ale przez dodanie masła, po pieczeniu zostaje bardzo dużo tłuszczu – i właśnie co z tym tłuszczem można zrobić opisałam niżej. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków – po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! Od razu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu. Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie Przepis na tradycyjne udka pieczone pochodzi od mojej Mamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2014/09/tradycyjne-udka-pieczone/