Chaczapuri adżarskie

Pati
Obiad
26.09.2017 13:40
Chaczapuri adżarskie

Mam nadzieję, że się skusicie 😉 Chaczapuri adżarskie Składniki: 400 g mąki 15g świeżych drożdży 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego) około 150 ml ciepłej wody łyżeczka cukru sól 5 łyżek oleju Farsz: około 500 g bundzu startego na tarce o grubych oczkach (może też być ser koryciński lub wymieszana pół na pół feta z mozarellą) po jednym żółtku na łódeczkę (u mnie 6) 50 g masła Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy około 50 ml ciepłej wody (woda nie może być gorąca!) i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i do każdej z nich, na środek wbijamy żółtko (przed dodaniem żółtka można poruszyć ser tak żeby odchodził od boków, jednak nie jest to konieczne) i dodajemy kawałek masła. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce i sklejamy je formując łódeczkę (najlepiej oglądnąć na YouTube filmik jak to się robi 😉 ). Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Przepis na ten gruziński specjał pojawił się na blogu już ponad rok temu. Łódeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż się zarumienią. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym, tzatzikami lub raitą miętową. Dzielimy je na mniejsze kawałki (u mnie było ich 6). Chaczapuri adżarskie podaje się również z płynnym żółtkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/maczne/chaczapuri-adzarskie/