Tarta ze szpinakiem i pancettą

Obiad
20.09.2017 8:22
Tarta ze szpinakiem i pancettą

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 750 g drobnych liści szpinaku (może być mrożony) – 200 g gęstej śmietany (12-18 %) – 4 łyżki startego parmezanu – 250 g sera ricotta – 3 duże jajka – sól i pieprz – 150 g pokrojonej w kostkę pancetty lub boczku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kolejna propozycja na szybką, pyszną tartę wytrawną, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na obiad/ lunch lub przyrządzić w domu na kolację 🙂 Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm. Do malaksera wrzuć szpinak i masę śmietanowo – jajeczną i zmiksuj na gładką masę. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy najpierw pokrojoną pancettę a następnie przygotowane nadzienie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-ze-szpinakiem-i-pancetta/