KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU

Magdalena
Obiad
21.08.2017 2:48
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU

Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą. Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Powiem szczerze, że poszłam trochę na łatwiznę, gdyż mięso przyprawiłam gotowymi mieszankami przypraw, które posiadałam w domu od firmy Evita- smakorientu.com : przyprawą harissa (chilli, kumin, kolendra, czosnek) oraz przyprawą garam masala (pieprz czarny, kolendra, goździki, kardamon, cynamon). U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/08/kofta-czyli-mielone-na-patyku.html