Kurczak pieczony z pieczarkami

Ewelina
Obiad
23.03.2014 19:46
Kurczak pieczony z pieczarkami

Przepis

Potrzebujemy:

Duży kurczak

5 ząbków czosnku

duża cebula

7 dużych pieczarek

2/3 szklanki oleju

majeranek

czarny pieprz

sól

ostra papryka w proszku

natka pietruszki

kilka pokrojonych w plastry ziemniaków

czerwona papryka

Wykonanie:

1. Myjemy i osuszamy kurczaka. Kładziemy na brytfankę.

2. Kroimy: pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 pieczarki. Mieszamy składniki z około pół łyżeczki majeranku, solą i pieprzem. Nadziewamy kurczaka.

3. Przygotowujemy marynatę: olej, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, około 1 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, około 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki, około pół łyżeczki ostrej papryki. Mieszamy składniki. Nacieramy marynatą kurczaka.

4. Kroimy pozostałą cebulę i połowę czerwonej papryki. Układamy warzywa wkoło kurczaka.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną