Gołąbki z ziemniakami

Julianna
Obiad
27.04.2017 13:05
Gołąbki z ziemniakami

Polecam również inne przepisy na gołąbki:1 główka kapusty (ok 1,5kg)1kg ziemniaków200g wędzonego boczku lub kiełbasy1 cebula2 łyżki olejuszczypta majerankugałka muszkatołowa3 marchewki1 litr bulionu warzywnego2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegosólpieprzdo podania: kwaśna śmietana, koperekKapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/04/goabki-z-ziemniakami.html