Gryczotto z grzybami

Agata
Obiad
14.03.2017 9:16
Gryczotto z grzybami

Czas przygotowania: 30 minut + czas moczenia Składniki: 100 g kaszy gryczanej 25 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 2 cebule 200 ml białego wytrawnego wina ok. 200 ml płynu ( woda z grzybów i bulion) Gdy alkohol odparuje dodajemy wodę, która została z gotowania grzybów i bulion - najlepiej dodawać płyn partiami, jak się wchłonie, dolewamy kolejną - oraz pokrojone w półplasterki pieczarki i grzyby. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju w garnku, gdy będzie szklista wsypujemy kaszę, mieszamy, chwilkę smażymy i wlewamy olej. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Gryczotto może być dodatkiem do dania mięsnego, lub dla tych co nie zawsze muszą mieć obiad z mięsem, samodzielnym pysznym daniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/03/gryczotto-z-grzybami.html