Pieczony kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

Agnieszka
Obiad
16.02.2017 15:32
Pieczony kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

Składniki: 1 kg nóżek kurczaka (8 sztuk) 6 ząbków czosnku 5 gałązek rozmarynu 2 cytryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki soli pieprz Marynata 1 łyżka oleju 1-2 łyżki soli sok z połowy cytryny listki z 2 gałązek rozmarynu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę Dzisiaj propozycja obiadowa – pieczone nóżki kurczaka z dodatkami stworzonymi dla tego delikatnego mięsa – rozmarynem, czosnkiem i cytryną. W wolne miejsca między mięsem powkładać pozostały czosnek i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut. Nóżki krótko marynujemy, układamy na cytrynie i pieczemy pod przykryciem. Cytrynę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia. Zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 30 minut, aż kurczak ładnie się zezłoci. Na wierzch położyć 3 gałązki rozmarynu. Na ziołach poukładać nóżki kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/02/Kurczak-w-rozmarynie-czosnku-i-cytrynie.html