Wyczesana wieprzowina - pulled pork

Obiad
07.02.2017 16:29
Wyczesana wieprzowina - pulled pork

Oto kilka moich przepisów: – łopatka w sosie musztardowym – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku PULLED PORK Przygotowanie: około`17 godzin Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 1 łyżka kminu rzymskiego sproszkowanego 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka chilli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 1 łyżka mielonego pieprzu 200 g brązowego cukru 2 litry wody 130 g soli morskiej 3 liście laurowe Przygotowanie: Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Po upływie czasu wyjmij mięso z solanki, osusz je ręcznikiem papierowym i połóż w naczyniu do zapiekania (najlepsze będzie takie z pokrywką, ale możesz ją zastąpić podwójnie złożoną folią aluminiową). W połowie pieczenia przekręć mięso na drugą stronę aby miało szansę zrumienić się z każdej strony. Jeśli nie jesz od razu to przykryj mięso a tuż przed podaniem podgrzewaj mięso w piekarniku. Wyłącz piekarnik o godzinie 9 a o 9:40 wyjmij mięso z piekarnika. Wyłącz piekarnik o godzinie 14 a o 14:40 wyjmij mięso z piekarnika. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na około 40 min. GOTOWE NA RANO + PODGRZEWANIE: pomiędzy 16 a 18 dnia poprzedniego przygotuj mieszankę przypraw i wstaw mięso do zalewy. Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto po poświęcić a mięso stanie się idealnie miękkie i niebywale soczyste! Po 8h odkryj mięso i piecz jeszcze przez 1h w temperaturze 130°C. GOTOWE NA PORĘ OBIADOWĄ: pomiędzy 21 a 23 dnia poprzedniego przygotuj mieszankę przypraw i wstaw mięso do zalewy. W przepisie oprócz klasycznych wskazówek związanych z przygotowaniem dania znajdziesz też na końcu dwie opcje rozłożenia czasowego jego zrobienia. Mięso natrzyj przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw, tak aby przyprawy otuliły je z każdej strony. Mięso możesz podawać w daniach obiadowych, w postaci kanapek czy hamburgerów. Kmin rzymski, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli, pieprz czarny i pieprz cayenne, sól i 100g brązowego cukru wymieszaj w miseczce, odstaw..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/pulled-pork/