Pierś indyka z morelami (na winie)

Anna
Obiad
20.01.2017 16:47
Pierś indyka z morelami (na winie)

Składniki: - 150 g suszonych moreli, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka przyprawy do indyka (np. Prymat/Kamis) - 1 szklanka czerwonego (pół wytrawnego/pół słodkiego wina), - 1 cebula, - 1 chochlę bulionu, - odrobina oleju, - 1 łyżka masła klarowanego, - 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą np. Kamis), - filet z piersi indyka (ok. 300 g), - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, - ok. 50-100 ml śmietany 30%, - sól, pieprz. Przekładamy cebulę z morelami do naczynia do zapiekania, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony na pół, wkładamy indyka (pokrojonego na szersze plastry), wlewamy resztę wina (1/2 szklanki), do tego wlewamy 1 chochlę bulionu, tak aby zakryło mięso. Dodajemy przyprawę do indyka, musztardę francuską i sarepską, odrobinę oleju, sól i pieprz (pamiętając że przyprawa do indyka zawiera już sól). Ew. po upieczeniu indyka możemy pozostały wywar przelać do garnuszka, dodać wtedy śmietanę i podgrzać, aż zgęstnieje bądź dodać odrobinę mąki. Wszystko mieszamy (najlepiej ręką), następnie odstawiamy na 30 min. (można na cała noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/01/piers-indyka-z-morelami-na-winie.html