Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Kasia
Obiad
05.10.2016 14:30
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Składniki na farsz paczka mrożonego szpinaku lub świeżego pół kartonika sera typu feta duży pomidor bądź kilka małych ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny 100 g śmietanki 30% 2 jajka Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Składniki na ciasto 1-1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła ( kostki 200g) szczypta soli Ciastem oblepiamy formę (25cm) i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4.2/5 - (6 ) Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami to szybki sposób na obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniabazylii.pl/2011/11/tarta-ze-szpinakiem-feta-i-pomidorami/