Najlepszy sos grzybowy

Jolanta
Obiad
16.08.2016 6:18
Najlepszy sos grzybowy

Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100 ml śmietanki kremowej 30% sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie płaska łyżeczka mąki posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, gdy płyn odparuje, posypujemy grzyby odrobiną mąki i podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilkę dusimy, następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/dania-z-grzybami/sos-grzybowy-zrobic-sos-grzybow/