Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, kalafiorem i fasolką szparagową

Dominika
Obiad
28.07.2016 19:50
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, kalafiorem i fasolką szparagową

;) Składniki Ilość: tarta o średnicy 28 cm 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 150 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora ok. 350 g boczku wędzonego 150 g sera gouda 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju masło do wysmarowania formy oraz bułka tarta do opruszenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie Formę do tarty wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą. Sam boczek natomiast pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez około 7 minut, aż lekko wytopi się z niego tłuszcz i lekko się zrumieni. Jednakże jeśli ktoś miałby ochotę zrobić ją na tradycyjnym kruchym spodzie, to zapraszam po przepis np. tutaj. Tartę zrobiłam z fasolką szparagową, na którą mamy teraz sezon, a ja ją wręcz uwielbiam! Po wyjęciu tarty z piekarnika, przestudzić ją około 10 minut, nim zacznie się ją kroić. Jak się okazało całość wyszła świetnie i podejrzewam, że jeszcze nie raz zdarzy mi się robić tartę właśnie na cieście francuskim. Na podpieczoną tartę z ciasta francuskiego wyłożyć kalafior i fasolkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz boczek. Pierwszy raz robiłam tartę na z ciasta francuskiego i powiem szczerze, że było to z czystego lenistwa ;) Ponadto w tarcie znajdziecie kalafior i boczek, który wraz z przyprawami nadaje całości idealnego smaku, przez co nikt z domowników nie zauważył, że zapomniałam posolić farsz Na ciasto położyć papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch/fasolę, tak aby obciążyć lekko tartę. Umieścić ją w garnku z zimną wodą, zagotować i gotować około 6 - 7 minut. W misce wymieszać jajka, śmietanę, curry, słodką paprykę, kolendrę, imbir, sól, pieprz oraz starty na małych oczkach ser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/tarta-z-ciasta-francuskiego-z-boczkiem-kalafiorem-i-fasolka-szparagowa/