Kurczak pieczony na butelce od piwa

Agnieszka
Obiad
27.05.2016 15:52
Kurczak pieczony na butelce od piwa

Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty z przypieczoną skórką, a taką lubię najbardziej :) Gdy wyjęłam blaszkę z piekarnika, myślałam, że spędzę przy niej trochę czasu by ją doprowadzić do poprzedniej formy i doszorować, jednak okazało się to, nie takie straszne jak myślałam ;) Tłuszcz starłam ręcznikiem papierowym. Składniki: - 1 kurczak (ok. 2 kg), - 1 piwo w butelce (u mnie ciemne), - 3 łyżki oleju, - 4 łyżki majeranku, - 2 łyżki słodkiej papryki, - sól, - pieprz, - sałatka wiosenna- tutaj przepis. Po następnych 20 minutach uzupełniłam butelkę, dolewając wodę ze szczyptą soli- spowodowało to, że co jakiś czas powstawała piana, która wydobywała się z butelki. Piwo podczas pieczenia nie wylewa się z butelki, tylko tworzy piwny klimat i delikatnie paruje. Przygotowanie:Butelkę z piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2016/05/kurczak-pieczony-na-butelce-od-piwa.html